Şubat Ayı Bordro ve Sgk Hesabı



    Şubat ayı içerisinde maaş ve sgk eksik gün hesaplamaları şirketlerin uygulamalarına göre değişiklik göstermektedir. Tüm uygulamaları detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım
   
   Şubat ayı bilindiği gibi 28 veya 29 gün çekmektedir. Maaş hesabı yapılırken 3 ayrı uygulama vardır.

   1-)Matbu Maaşlı olanlar: İşçi ile işverenin anlaşması durumunda genellikle şirketlerin yönetici pozisyonunda çalışanlar matbu maaş ile çalışabilirler. Matbu maaş ayın kaç gün olması ya da eksik gün olmasına bakılmaksızın her ay 30 gün üzerinden maaş ve sigorta alınmasıdır. Bu durumda çalışan işçiler 12 ay hiçbir kesinti olmadan (rapor hariç) 30 gün üzerinden maaş almaktadırlar.

   2-) Günlük Maaş Alanlar: Bu işçiler gün üzerinden hesapla maaş aldıkları için tam çalıştıkları aylarda ayın kaç gün olduğuna bakılarak maaş alırlar. Örnek olarak 31 gün çeken aylar da 31 28 gün çeken aylarda 28 gün üzerinden maaş alırlar. Ancak sigorta primleri ödenirken gün sayıları değişmeyeceğinden tam çalıştığı aylarda gün sayısına bakılmaksızın 30 gün sgk primleri yatar. Sgk primleri yatarken sadece gün sayıları sabit kalır Sgk primleri değişiklik gösterir. Asgari ücretli bir çalışanın 31 gün çalıştığı ay Sgk günü 30 gün olarak gözükse bile Sgk primi fazla yatmaktadır. Ayrıca şubat ayında 28 gün çalışan işçilerin maaşları düşse bile Sgk primleri 30 gün üzerinden ve tam yatması gerekmektedir.
   Sgk uygulamasına göre ise ay içerisinde eksik günü olan işçilerin maaş ve sgk hesaplamaları yapılırken parmak hesabı yapılması gerekmektedir. Buna göre şubat ayında 1 gün eksik günü olan işçi 27 gün üzerinden maaş alacak ve sigorta prim günü 27 gün olacaktır. Aynı şekilde 31 gün olan aylar da ise 1 gün eksik olan personel 30 gün maaş alacak ve sigorta primi 30 gün üzerinden yatacaktır.

  3-) Aylık Maaş Alanlar: Aylık maaş alan çalışanlar ise eksik gün olmadığı aylarda ay kaç gün olursa olsun 30 gün üzerinden maaş alır ve sgk primleri 30 gün üzerinden yatar. İstisnai durum ise eksik gün olma durumundadır. Eksik günü olan çalışanlar bir önce ki madde de yazdığı gibi parmak hesabı yapılarak maaş alacak ve buna göre sgk primleri yatacakdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder