Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Hakkında

Merhaba. Ülkemizde hemen hemen her şirketin sorun yaşadığı bir konu ile ilgili sizlerle bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Fazla mesai ya da fazla çalışma 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre işçiye verilmesi gerek ekstra ücret olarak bilinir. İş kanununda fazla çalışma olarak geçen fazla mesai "fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gerekir".
Çalışanın fazla çalışma ücretinin hesaplanmasından önce her işçiden her yıl fazla çalışmayı kabul ettiğine dair "fazla mesai muvakafatnamesi" alınması gereklidir.Daha sonra haftalık 45 saati aşan her çalışma için işçiye fazla mesai ödemesi yapılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus hiçbir işçi yıllık "270 saat"'den fazla mesai yaptırılamaz.Ayrıca hiçbir işçi günlük 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak iş kanununda bu madde ile ilgili bir yaptırım olmadığından 270 saat üzeri çalışan işçiler için herhangi bir yaptırım söz konusu değildir.  Sadece İş Müfettişleri "Kanuna ayıkırı davranmak" suçundan küçük bir meblağ ceza kesmektedirler. Ayrıca Yıllık 270 saati aşan mesai yapan personel mesai ücretlerini tam almışsa iş sözleşmesini tek taraflı olarak fesih edemez. Bununla ilgili Yargıtay kararları mevcut olup tek başına 270 saati aşan çalışma ile iş sözleşmesini haklı nedenle fesih edilemeyeceği karar altına alınmıştır. Fazla Mesai hesaplaması: Net Ücret/30/7,5*1,5 formülünden çok rahat hesaplanabilir.
Ayrıca fazla sürelerle çalışma İş kanunun'da kendisine yer bulmuştur. İşveren ve işçinin aralarında anlaştığı durumlarda haftalık 40 saat çalışma koşulu belirleyebilirler. Bu durumda haftalık 40 saatten sonra yapılan mesaiye "Fazla Sürelerle Çalışma" denir. Fazla sürelerle çalışma hesaplaması ise alınan ücretin 1,5 katı değil 1,25 katıdır. Saygılar sunar iş hayatınızda başarıla dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder