İstifa Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar



     İstifa her işçinin çalışma hayatında başına gelebilecek hususlardan bir tanesidir. İstida ederken öncelikle iyi düşünüp kesin karar verilmelidir. Bir anlık öfke ile istifa edilmemelidir. Daha sonra işin hukuki boyutları düşünülmelidir. 
     
     İstifa yazarken bir avukata ya da iş kanunu'na hakim bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Çünkü istifa metnin de yazacağınız her kelime mahkeme de aleyhinize delil olarak kullanılabilir.
İstifa metnine iş yerinizde yaşadığınız sorunları var ise maaş yıllık izin mesai alacaklarınızı ve kıdem tazminatı talebinizi acıkça yazmanız gerekmektedir. 

      İstifa etmeye karar verdikten sonra işveren ile haklarınız konusunda müzakere de bulunmanızda fayda var. İşveren anlaşma'ya yanaşmıyorsa o zaman işten ayrılmadan önce çalışma koşullarınızı ve istifa nedeninizi bilen en az 2 adet şahit bulmanız gerekecektir. İş mahkemelerinde şahitle ispat edilemeyecek hiçbir husus yoktur. 

     Ancak iş yerinizde İş Kanunun'dan doğan tüm yasal haklarınızı aldınız ve İş akdinizi fesih edecek geçerli bir sebebiniz de yoksa o zaman istifa ettiğiniz takdirde Kıdem tazminatınızı da alamayacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir.


     Bazı durumlar da işverenler istifanızı bilerek ve isteyerek işleme koymayabilir. Bu durumda tüm ödenmeyen haklarınızı ya da tarafınıza uygulanan yasa dışı uygulamaları bildiren noter kanallı bir ihtarname göndermeniz her zaman yararınıza olacaktır. Tabi yine bu konuda bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır.

     Eğer hiçbir gerekçe göstermeden istifa ediyorsanız iş yerinden hemen ayrılamayabilirsiniz. İşveren sizden ihbar sürenizi tamamlayıp o şekilde işten ayrılmanızı talep edebilir.

    Sonuç olarak istifa herşeyin sonu değildir. İstifa ettim tüm haklarım öldü gibi bir düşünceniz olmasın. Uzman biri tarafından hazırlanan istifa ya da istifa sonrası ihtarname ile tüm haklarınızı almanız içten bile değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder