Kıdem Tazminatı Nedir?



     Kıdem tazminatı 1 yıldan fazla süreli çalışan işçilerin çeşitli sebeplerle işten ayrıldığında işveren tarafından almış olduğu ücrete denir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için çeşitli sebepler vardır. Bu yazımda bunlardan bahsedeceğim

   1-) İşveren tarafından işçinin iş sözleşmesini fesih etmesi. İşverenler çeşitli nedenler ile işçilerle çalışmak istemeyebilir. Ancak işçilerin iş sözleşmeleri işveren tarafından tek taraflı olarak fesih edildiği takdirde işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadırlar.

  2-) Emeklilik ya da Emeklilik dışında diğer şartların tamamlanması. Çalışan işçiler emekli olmaya hak kazandığında ya da 01.06.1999 öncesi sigorta girişle var ve 3600 gün prim yatırmış iseler 1 yılı doldurduğu tüm iş yerlerinden kendi istekleri ile ayrılsalar bile kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

3-) Kadın işçinin evlenmesi. Kadın işçiler 1 yılı doldurduğu iş yerlerinden evlenmeleri durumunda kıdem tazminatını alarak iş sözleşmelerini fesih edebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus kadın işçilerin nikah tarihinden sonra iş akidlerini fesih etmeleri için 1 yıl süreleri olmasıdır. 1 yıl içerisinde evlilik dolayısıyla işverene başvurulmadığı takdirde kıdem tazminatı hakkı olmayacaktırç

4-) Vefat Yada Sakatlanma. Çalışanlar vefat ettiğinde ya da aylık bağlanacak durum da sakat kaldıklarında kıdem tazminatına hak kazanırlar. Vefat eden çalışanın tazminatı yasal varislerine ödenir.

5-) Erkek işçinin askere gitmesi. Erkek çalışanlar 1 yılı doldurduğu iş yerlerinden askere gitmesinden dolayı işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşçi askere gideceğini resmi evrak ile işverene bildirmek zorundadır.

6-) İşverenin iyi niyet ve Ahlak kurallarına uymaması. Bu madde çok geniş kapsamlıdır. İşverenin işçiye mobbing uygulaması, işçinin 4857 sayılı iş kanunundan doğan haklarını tam yerine getirmemesi, işverenin işçiye ya da ailesine küfür etmesi gibi durumlar işçi iş sözleşmesini haklı sebeplerden fesih etme hakkı ortaya çıkar. İş sözleşmesini haklı sebeplerle fesih eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Burada önemli nokta işçinin fesih sebebini ispatlaması gerektiğidir. Bu da ya yazılı evrakla ya da şahitler ile ispatlanabilir.

7-) Sağlık Sebepleri ile Fesih. İşçinin yapmış olduğu iş dolayısıyla sağlığı ve yaşayışı tehlikeye girerse iş sözleşmesini haklı sebepten fesih etme hakkı ortaya çıkar. Burada önemli olan işçinin yapmış olduğu iş, çalışma süresi ve yaşı düşünülerek tam teşekküllü bir devlet hastanesinden işi yapamayacağına dair bir sağlık raporu alması gerekmektedir. Alınan bu sağlık raporunun işverene ibrazi sonrasında işçi kıdem tazminatını alarak iş sözleşmesini fesih edebilir. 

8-) Çalışma Şartlarının işveren tarafından değiştirilmesi. İşçinin yapmakta olduğu işi işveren tek taraflı olarak değiştirmek isterse işçiler 6 gün içerisinde bu değişikliği kabul etmediğini işverene bildirmek koşulu ile iş sözleşmesini kıdem tazminatını alarak haklı sebeple fesih edebilir. 6 gün içerisinde işverene değişikliği kabul etmediğinize dair bildirimde bulunulmaz ise işverenin değişikliği kabul edilmiş sayılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder