İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haklı Nedenle Feshi



İş hayatında yaşanan belki de en büyük problemlerden bir tanesi iş sözleşmelerinin feshidir. İşçi'nin veya işverenin iş sözleşmesini tek taraflı veya anlaşmalı olarak fesih ettiğinde işçi bazı durumlarda tazminat kazanabildiği gibi iş sözleşmesinin haksız yere fesih edildiğinin ortaya çıkmasında ise işçi herhangi bir tazminat haketmeyebilir. Bu yazımda iş sözleşmesinin işçi tarafından hangi durumlarda haklı nedenlerle fesih edebileceğinden bahsedeceğim.

-İşyerinden Kaynaklanan Sağlık Sebepleri
İş Sözleşmesinin Çalışan Tarafından Feshi” hususunun en başında işyerinin sağlıksız koşullar barındırması, işçinin sağlığını tehlikeye atacak derecede sağlık yükümlülüğünün yerine getirilmemesi gibi durumlarda iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi gündeme gelecektir. Örneğin iş yerinin sağlıksız koşullarda olması, işçinin hastalanmasına ya da hastalanma riskine neden olabileceği gibi, işçinin iş kazası geçirmesine ya da iş kazası geçirme riskine de neden olabilir. Bu gibi durumlarda işyerinden kaynaklanan sağlık sebepleri öne sürülerek “İş Sözleşmesinin Çalışan Tarafından Feshi” durumu ortaya çıkabilir.

-İşverenin Ücret, İş Tanımı, İşyeri, İş Şartları Gibi Konularda İşçiyi Kandırması
  İş sözleşmesi yapılırken işverenin, bu sözleşmede yer alacak esaslı konularda işçiyi kandırması, yanıltması, aldatması gibi davranışlar iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi durumunu doğuracak ve bu çalışan kıdem tazminatı hakkı saklı kalarak iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.

-İşverenin Hakaret Etmesi
 İş Sözleşmesinin Çalışan Tarafından Feshi” durumunu doğuracak davranışlardan birisi de işverenin çalışana hakaret etmesi, işçi ya da ailesinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi ya da işçiye cinsel tacizde bulunması, iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi için öne sürülebilecek haklı nedenlerden birisidir.

-İşverenin Tehdit Etmesi
İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi hususunda öne sürülebilecek durumlardan birisi de işverenin işçiyi ya da ailesini tehdit etmesi davranışıdır. Bu tür bir davranış karşısında işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı hakkından yararlanarak işten ayrılabilmektedir.

-İşverenin Çalışanı Suça Tahrik ve Teşvik Etmesi
Kıdem tazminatı hakkının kaybolmadan işçinin haklı nedenle iş akdini feshedebileceği durumlardan birisi de işverenin işçiyi suça tahrik ve teşvik etmesi, bir başka değişle işverenin çalışanına suç unsuru olan bir eylemi yaptırmak istemesidir. Bu tür bir davranış karşısında çalışan iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı hakkı korunur bir şekilde işten ayrılabilmektedir.

-Çalışanın İş yerinde Cinsel Tacize Uğraması
 İşçinin iş yerinde cinsel saldırı ya da tacize uğraması durumunda, bu saldırı mağduru kişi haklı nedenle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı yanmadan işten istifa edebilir. İş yerinde çalışanın cinsel tacize uğraması diğer bir çalışan ya da 3. bir kişi tarafından gerçekleşmiş olması durumunda işverenin gerekli önlemleri alması gerekir. İşverenin, iş yerinde cinsel tacize karşı gerekli önlemi almadığı durumlarda çalışan derhal iş akdini feshederek işten ayrılabilir.

-İşçi Ücretinin Tam Olarak Ödenmemesi ya da Hiç Ödenmemesi
4857 sayılı Kanuna göre işveren, işçi ücretlerini, ödeme gününden itibaren 20 gün içerisinde (deprem yangın sel gibi acil durumlar hariç) ödemez ise çalışanın iş sözleşmesini feshetmesi söz konusu olabilmektedir. İşverenin ücretleri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği durumlarda çalışan da iş görme sorumluluğunu yerine getirmekten imtina edebilir ve bu sebeple iş sözleşmesini feshedebilir.

-İşçinin Ücretinin Düşürülmesi
İşçinin aldığı maaşın işveren tarafından keyfi olarak düşürülmesi söz konusu olamaz. Bu gibi durumlarda işçi iş sözleşmesini haklı nedene dayandırarak feshedebilir. İşçi ücretinin düşürülmesi sonucunda çalışanın iş sözleşmesini feshetmesi, kıdem tazminatı hakkını etkilememektedir. Bu nedenle işçinin aldığı maaşın kesilmesi ya da maaşın düşürülmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda çalışan haklı nedenle işten ayrılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder