İbraname ve Geçerliliği


         İbraname işten ayrılan işçilerden işverenler tarafından tüm yasal haklarını aldığına dair imzalatılan evraktır. İşçiden alınan ibranamenin geçerli olabilmesi belirli şartlara bağlıdır. Öncelikle ibrası alınan işçinin tük hakları banka üzerinden ödenmelidir. Banka üzerinden ödenmeyen hiçbir hak geçerli sayılmayacaktır. 
        Kanuna göre ibraname işçi işten ayrıldıktan 1 ay sonra imzalatılmalıdır. Burada amaç zorla ve baskı altında imzalatılmaya çalışılan ibranamelerin geçersiz sayılmasıdır. Bu kanunu bilen bir çok işveren işten ayrılma tarihinde işçilere 1-2 ay sonrasının tarihi ile imza almaktadır. 
       İbranameye imza atan işçinin bütün hakları kaybolur mu? sorusunun cevabı ise kesinlikle hayır. Yıllık izin ücretinin ödenmemesi,maaşının eksik ya da hiç ödenmemesi, mesai ücretlerinin ödenmemesi gibi durumlar da ibraname geçersiz sayılacaktır.
      İbraname de işçinin tüm hakları ayrı ayrı yazmak zorundadır. Tüm haklarımı aldım ya da şu kadar para aldım tarzında yazıların hiçbir geçerliliği yoktur. Usulüne uygun hazırlanan İbranameler de Kıdem Tazminatı ücreti..... Yıllık İzin ücreti..... belirtilmek zorundadır. 
   
    İşçiler ibranameye imza atsalar bile tüm haklarını öldürmezler. Zorla alınan veya gerçeği yansıtmayan ibranameler için işten ayrıldığınız tarih itibariyle 5 yıl boyunca dava açma hakkınız bulunmaktadır. Gerçeğe uygun olmayan ibranamelerin hukuka uygunsuzluğu tanık ifadeleri ile çok rahat tespit ettirilebilir. İşverenler tüm işçilere aynı uygulamayı yaptıkları için tanık ifadeleri çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder